Obawiasz się podwyższonego poziomu cholesterolu? – sprawdź co sam możesz dla siebie zrobić

Jak dbać o prawidłowy poziom cholesterolu? Poznaj praktyczne wskazówki, zapoznając się z artykułem.

0%

Czy możemy samodzielnie dbać o prawidłowy poziom cholesterolu?

W Polsce podwyższony poziom cholesterolu ma niemal 20 milionów osób. Jest to bardzo poważny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele możemy zrobić sami dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu lub jego redukcji, wprowadzając prozdrowotne zmiany stylu życia. Zmiana diety, zmniejszenie masy ciała i regularny wysiłek fizyczny pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu czy choroby tętnic obwodowych.1

Zmiana nawyków żywieniowych

Dieta powinna być dobrze zbilansowana, zawierać odpowiednie ilości niezbędnych składników odżywczych i witamin i oraz odpowiadać naszemu zapotrzebowaniu kalorycznemu. W celu zadbania o prawidłowy poziom cholesterolu warto zastosować się także do poniższych wskazówek.

Zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz wielonienasyconych

Nasycone kwasy tłuszczowe (SFA - saturated fatty acids) zawarte są przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: tłuste mięsa i przetwory mięsne, tłuszcze zwierzęce i tłuszcze utwardzone. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA - polyunsaturated fatty acids) występują w olejach: słonecznikowym, z pestek winogron, kukurydzianym, sojowym oraz produkowanych z nich margarynach miękkich. Bardzo dobrym źródłem bogatym w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe są także ryby, w szczególności makrela, śledź i łosoś.2 Spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych należy zmniejszyć do <10% dostarczanej energii. Zamiana już 1% energii płynącej z SFA na energię z PUFA pozwala uzyskać redukcję stężenia cholesterolu LDL o 2 mg/dl.1

Uwzględnienie w codziennej diecie warzyw i owoców

Owoce i warzywa powinny być spożywane codziennie w ilości co najmniej po 200 g. W świeżych owocach, warzywach, podobnie jak w produktach pełnoziarnistych oraz roślinach strączkowych naturalnie występują fitosterole i stanole. Dzienne spożycie 2g fitosteroli lub stanoli przekłada się na obniżenie stężenia cholesterolu LDL o ok 7-10%. Korzystnie na przemianę materii wpływa też zawarty w nich błonnik pokarmowy.1

Unikanie alkoholu

Alkohol spożywany w ilości ponad 10-30 g/dobę powoduje istotne zwiększenie stężenia triglicerydów (TG). Alkohol utrudnia też bardzo redukcję masy ciała. Należy unikać zwłaszcza słodkich napojów alkoholowych.1

Włączenie do diety żywności funkcjonalnej - tzw. nutraceytyków

Nutraceutyki to naturalne składniki diety, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Przykłady nutraceutyków wpływających na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu to m.in.: czerwony ryż drożdżowy, sok bergamotowy oraz czosnek.1

Czerwony ryż drożdżowy zawiera monakolinę K, której cząsteczka jest identyczna z lowastatyną (lekiem stosowanym w leczeniu hipercholesterolemii). Regularne stosowanie preparatów z monakoliną może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 15% do 25%.1

Z grubej skórki pomarańczy bergamoty otrzymuje się olejek bergamowy. Jest on bogaty we flawonoidy aktywujące enzym wpływający na regulację przemian kwasów tłuszczowych w organizmie i systematycznie stosowany może spowodować obniżenie stężenia cholesterolu LDL o 15 do nawet 40%.1,3

Czosnek wpływa korzystnie na poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów i HDL cholesterolu. Zawarte w nim rozpuszczalne w tłuszczach związki siarki prawdopodobnie zmniejszają wytwarzanie cholesterolu i mogą przyczyniać się do obniżenia LDL cholesterolu o 5-10%.1,4

Wszystkie trzy wymienione powyżej składniki znajdziemy w suplemencie diety LipiForma Bergamia, który przeznaczony jest właśnie dla osób chcących dbać o prawidłowy poziom cholesterolu.*

Aktywność fizyczna

Korzystny dla zdrowia jest regularny wysiłek fizyczny o umiarkowanej intensywności. Najlepiej, jeżeli jest to codzienna aktywność przez nie mniej niż 30 minut, czyli od 3,5 do 7 godzin tygodniowo. Każde zwiększenie intensywności wysiłku zmniejsza ryzyko zgonu czyli wpływa na wydłużenie naszego życia. Intensywny, regularny wysiłek fizyczny jest w stanie obniżyć LDL cholesterol o ok. 5-7%. Pracujące mięśnie wykorzystują kwasy tłuszczowe jako źródło energii co przyczynia się także do redukcji stężenia triglicerydów (TG).1

Redukcja masy ciała

Nadwaga jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego warto dążyć normalizacji masy ciała. Każde utracone 10 kg redukuje cholesterol LDL o średnio 8 mg/dl. Zawsze ważne jest prawidłowe bilansowanie podaży i wydatkowanie kalorii oraz zapewnienie odpowiednich proporcji podstawowych składników żywieniowych. Zalecane są szczególnie diety oparte o produkty roślinne, spójne z najnowszą piramidą żywienia proponowaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).1

Pamiętaj:

Twoje zdrowie w bardzo dużej mierze zależy właśnie od Ciebie. Modyfikacja stylu życia – prawidłowa dieta, normalizacja masy ciała i regularny wysiłek fizyczny są podstawą zapobiegania i leczenia hipercholesterolemii.1

*Produktu nie powinny spożywać kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią, a także dzieci w wieku poniżej 18 lat i osoby dorosłe w wieku powyżej 70 lat. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie spożywać w przypadku przyjmowania leków obniżających poziom cholesterolu. Nie spożywać łącznie z innymi produktami zawierającymi sfermentowany czerwony ryż. Nie spożywać dziennej ilości równej lub wyższej niż 3 mg monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Nie należy stosować u osób z czynną chorobą wątroby lub z utrzymującą się zwiększoną aktywnością aminotransferaz w surowicy krwi o niewyjaśnionej etiologii. Przed rozpoczęciem przyjmowania produktu LipiForma Plus konieczna jest konsultacja lekarska i określenie stężenia cholesterolu we krwi. Należy również skonsultować się z lekarzem w przypadku stosowania długotrwale jakichkolwiek leków. W czasie stosowania produktu nie należy spożywać soku grejpfrutowego.

Piśmiennictwo

  1. Banach M. et al., WYTYCZNE PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT DIAGNOSTYKI I LECZENIA ZABURZEŃ LIPIDOWYCH W POLSCE 2021, LEKARZ POZ 4/2021
  2. Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015
  3. Barylski M. et al., Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej, Folia Cardiologica 2018; 13, 3: 222–235
  4. Kania-Dobrowolska M. et al., Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy, Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2020, s. 169-176

Zobacz również:

Artykuł

Gorączka i ból związany z przeziębieniem. Jak sobie z nimi radzić?

Dowiedz się jak możesz poradzić sobie z gorączką oraz bólem związanym z przeziębieniem. Poznaj objawy oraz i sposoby radzenia sobie z nimi!

Czytam
Artykuł

Czy na pewno ruch to zdrowie?

Poznaj zasady prawidłowego przygotowania do wakacyjnego treningu.

Czytam

Zobacz również: