Jak utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu?

Cholesterol to zmora naszych czasów. Nic dziwnego – trudno go utrzymać w ryzach przy powszechnym, siedzącym trybie życia i nieodpowiedniej diecie. Podstawą powinna być oczywiście większa aktywność fizyczna oraz ograniczenie tłuszczów nasyconych (znajdujących się w tłustym mięsie czy produktach mlecznych) oraz kwasów tłuszczowych typu trans (żywność wysokoprzetworzona). a co jeszcze może być twoim sprzymierzeńcem w trosce o utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu?

0%

Czosnek

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) to doskonale znane warzywo, które jest stosowane jako przyprawa do wielu dań w kuchniach niemal całego świata. Cebule czosnku powszechnie wykorzystywane są również jako wsparcie w walce z infekcjami jesienią i zimą1. Nie każdy zna jednak zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób cywilizacyjnych2,3. w wielu pracach wykazano, że czosnek pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu i poziomu glukozy we krwi1,3. Najwięcej korzyści można odnieść spożywając czosnek w postaci surowej. Niestety nie wszyscy robią to chętnie ze względu na jego specyficzny zapach3. Dostępne są jednak preparaty zawierające ekstrakt z czosnku, których stosowanie jest bardziej komfortowe. Wybierając taki preparat warto zwrócić uwagę na ilość alliiny w przeliczeniu na jedną porcję.

Bergamota

Pomarańcza bergamota (Citrus bergamia Risso & Poiteau), nazywana również krótko bergamotą lub bergamotką, jest gatunkiem rośliny cytrusowej. Swoją nazwę przejęła od włoskiego miasta Bergamo, gdzie olejek z bergamoty sprzedawano po raz pierwszy i które szybko stało się stolicą tego eterycznego olejku4. Sam owoc jest gorzki i cierpki, ale nie to jest w tym przypadku najważniejsze. Najbardziej cenna jest jego gruba, pomarszczona skóra. Zawiera bowiem duże ilości olejku bergamowego, bogatego w polifenole4. Jak taki skład przekłada się na właściwości? Otóż doustne suplementy diety zawierające skoncentrowaną mieszaninę polifenoli z bergamoty wpływają korzystnie na metabolizm tłuszczów i glukozy5. Niektóre prace porównują nawet ich potencjał z siłą małych dawek leków syntetycznych z grupy statyn6.

Monakolina K

Monakolina K obecna jest w czerwonym ryżu drożdżowym (w skrócie "RYR" od ang. red yeast rice), który stanowi ważny element codziennej diety w krajach azjatyckich. Powstaje ona dokładnie w procesie fermentacji grzyba Monascus purpureus na ziarnach wypolerowanego ryżu. Naturalne pochodzenie monakoliny jest jej ogromną zaletą7. Utrudnienie stanowi natomiast fakt, że w warunkach spożywania monakoliny w postaci czerwonego ryżu drożdżowego brakuje możliwości kontroli jej „dawki”. Alternatywą są więc preparaty kapsułkowane, które mają ściśle określoną zawartość monakoliny K w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Rozporządzenie Komisji Europejskiej wprowadziło określone wymogi dotyczące tego typu suplementów diety8. Jeden z nich dotyczy ograniczenia pojedynczej porcji produktu przeznaczonej do dziennego spożycia (mniej niż 3 mg monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu). Wybierając preparat warto zwrócić uwagę czy spełnia on ten warunek i stosować się do ostrzeżeń zamieszczonych na opakowaniu.

Koenzym Q10

Ubidekarenon (zwany powszechnie koenzymem Q10) to rozpuszczalny w tłuszczach składnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem, zwiększającym wytwarzanie i wykorzystanie energii w komórkach, zwłaszcza mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Jakie ma to znaczenie w kontekście prawidłowego cholesterolu i chorób sercowo-naczyniowych? Otóż niedobory koenzymu Q10 najszybciej uwidaczniają się w układzie sercowo-naczyniowym i mogą towarzyszyć podwyższonemu stężeniu tłuszczów we krwi czy cukrzycy9.

Podsumowanie

Wymienione składniki, a szczególnie ich kombinacja mogą być Twoim sprzymierzeńcem w trosce o utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Nie zastąpią one zdrowego stylu życia, ale mogą wesprzeć Cię w staraniach o zachowanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Jednym z preparatów tego typu jest suplement diety LipiForma Bergamia. Zawiera on ekstrakt z fermentowanego czerwonego ryżu (standaryzowany na zawartość monakoliny K), ekstrakt z bergamoty (standaryzowany na zawartość polifenoli), ekstrakt z czosnku (standaryzowany na zawartość alliiny) oraz koenzym Q10. Dzięki standaryzacji mamy pewność co do zadeklarowanej zawartości najważniejszych składników.

Piśmiennictwo

  1. Kwiecień M, Winiarska-Mieczan A. Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812.
  2. Kania-Dobrowolska M, Baraniak J, Górska A, Wolek M, Bogacz A. Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy. Post Fitoter 2020, 21(3): 169-176.
  3. Lis I, Bogdański P, Nowak G. Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2013, 4(4): 210-215.
  4. Barylski M, Filipiak KJ, Okopień B, Szymański FM, Wożakowska-Kapłon B, Mamcarz A. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Folia Cardiologica, 2018, 13 (3): 222-235.
  5. Mollace V, Sacco I, Janda E i wsp. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies. Fitoterapia, 2011, 82(3): 309–316.
  6. Barylski M. Standaryzowana kompozycja polifenoli z bergamoty – kompleksowy suplement diety o właściwościach plejotropowych na tle innych dostępnych na rynku wybranych naturalnych substancji hipolipemizujących. Medycyna Faktów, 2021, 1(50): 36-41.
  7. Mamcarz A. Miejsce monakoliny K w terapii hiperlipidemii. Choroby Serca i Naczyń, 2014, 11(2): 71-73.
  8. Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/860 z dnia 1 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu (Tekst mający znaczenie dla EOG). Dostęp on-line 5.09.22 r.: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32022R0860.
  9. Gałęcka M. Profilaktyka zaburzeń lipidowych w kontekście obniżania ryzyka sercowo-naczyniowego - rola suplementacji. Lekarz POZ, 2020, 2: 87-102.

Zobacz również:

Artykuł

Uczucie ciężkości i zmęczenia nóg - jak sobie z nim radzić?

Sprawdź kto jest szczególnie narażony na powstawanie obrzęków nóg oraz jak sobie z tym radzić.

Czytam
Video

Dieta SIRT

Zobacz na czym polega dieta, którą stosowała piosenkarka Adele!

Oglądam

Zobacz również: